Bebeğime Kitap Okumaya Ne zaman Başlamalıyım?

Bugüne kadar 579 kişi okudu ve henüz yorum yazılmadı, ilk yorumu siz yazın.

Bebeğinize masallar, hikayeler ve öyküler okumaya ne zaman başlamalısınız? Okumak, dinlemek ve öyküleri takip etmek konusunda çocuğunuzun erken gelişimiyle ilgili bilmeniz gerekenler neler? İşte bu sorulara cevap olabilecek kısa bir yazı hazırladık.

Öncelikle, çocuğunuza kitap okumak için konuşmasını beklemenize gerek yok. Hatta erken gebelik döneminden itibaren bebeğinize kitap okumak, ona sizin sesinizi ve ritminizi tanımasına, ve kitap okumanın ne kadar rahatlatıcı ve eğlenceli olduğunu öğretmeye başlar. Okumak, babalar, dedeler ve büyük kardeşler için de bebeğe bağlanmanın mükemmel bir yoludur.

Araştırmalar, küçük yaştan itibaren rutin olarak kitap okunan çocukların, okuma ve dil becerilerini çok daha hızlı geliştirdiklerini ve bunun da okul öncesi eğitime çok daha hazır başladıklarını göstermektedir.

Bebeğinize rutin olarak kitapların bir bölümünü okumaya çalışın (örneğin yatmadan önce). Başlangıçta, birkaç dakika okuyabilir ve çocuğunuz büyüdükçe bu süreyi uzatabilirsiniz. Televizyon veya radyo gibi dikkat dağıtıcı cihazları kapatmak, yeterince ışıklı ve sessiz bir yer bulmak hem sizin için hem de bebeğiniz için iyi bir okuma yeri olacaktır. Kitapta konu edilen farklı karakterler için farklı sesler kullanarak ve hatta öykünün bir bölümünü canlandırarak hikayeleri daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz.

Çocuklar, yaşlarına, gelişimlerine, mizaclarına ve yaşam tecrübelerine bağlı olarak farklı kitap türleri ile ilgilenebilirler. Bebekler bakmayı ve dokunmayı; yürümeye başlayan çocuklar ise, ses çıkaran, içinden sürprizler çıkaran katlanabilir kitapları daha çok tercih ederler. Okul öncesi çocuklar ise daha detaylı resimler, tekerlemeler, eğlenceli kelimeler ve ilginç öyküler içeren kitapları tercih ederler. Okul çağındaki çocuklar ise, hayvanlar, kamyonlar, prensesler, sporcular veya kendileri gibi çocuklar hakkındaki kitaplarla daha iyi vakit geçirirler.

Nelerden hoşlandığını görmek için çocuğunuzla birlikte farklı kitaplar deneyebilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte kütüphanelere, kitapçılara gidebilirsiniz; zaten o sizi hoşlandığı kitapların bulunduğu raflara hemen sürükleyecektir. 

Çocuğunuza kitap okumak için bazı ipuçları:

1 yaşına kadar ve doğum öncesi:

İlk aylarda bebeğinizin yakınında olun, okuyun, konuşun ve ona şarkı söyleyin.

3-6 aylıkken bebeğiniz, yüzleri, şekilleri ve renkleri ayırt etmeye, resimlere ilgiyle bakmaya başlar. Artık, sesler çıkarmaya, uzanmaya ve resimlere dokunmaya çalışacaktır. İlginç resimler içeren renkli kitapları seçin.

6-12 aylıkken, bebeğiniz kucağınıza artık rahatlıkla oturur, resimlere bakar, kitaba dokunur ve kitabı ağzına almaya çalışır. Plastik ve karton kitapları kullanın ve bebeğinize resimleri gösterin, onlara isimler verin.

2 yaşına kadar:

12-18 aylıkken, bebeğiniz raftan kitap seçmeye, kitabı tutmaya ve sayfaları çevirmeye başlar. Çocuğunuzun ilgisini çeken bölümlerde ona sorular sorun, "Köpek nerede?" ve çocuğunuzun ona işaret etmesine izin verin. "Köpek ne diyor?" diye sorarak çocuğunuzun yanıt vermesine izin verin.

Çocuğunuz 18-24 aylıkken hikayelerdeki resimleri adlandırmaya ve kelimeleri doldurmaya başlayabilir. Hatta hikayelerin bir bölümünü okumak isteyebilir. Okuduğunda, çocuğunuza sorular sorun, "Bu nedir?" ve cevap vermesi için ona zaman verin.

3 yaşına kadar:

Çocuğunuza artık kağıt sayfalı kitapları alabilirsiniz. Resimleri, hikayenin konusunu ve en sevdiği resimleri artık ayırt etmeye başlayacaktır. Bu dönemde aynı kitabı defalarca okumaya hazır olmalısınız. Çünkü elinde en sevdiği kitap ile sürekli peşinizde olacak ve okumanızı isteyecektir. Ona kitaptaki olaylar ile ilgili sorular sorun ve hikayeyi onun kendi deneyimleriyle ilişkilendirmeye çalışın, "Bu kamyon, sokağımıza gelen çöp kamyonuna benziyor!" Bazı kelimelerin veya cümlelerin sonunu açık bırakın ve doldurmasına izin verin.

3 yaş ve üstü: 

Çocuğunuz artık sayfaları birer birer değiştirecektir. Uzun hikayeleri dinleyebilecek ve tanıdık hikayeleri kendi sözleriyle yeniden telaffuz edebilecektir. Ayrıca harfleri ve sayıları artık tanımaya başlayacaktır. Ona şu soruları sorabilirsiniz: "Kaç top var? Onları sayalım! ", "Şimdi neler oluyor? Ne olacak?" Diğer çocuklar ile arkadaşlık kurmak, okula gitmek, vb. konuları içeren kitapları bu dönemde daha fazla okumaya çalışın. Çocuğunuzu, kendi hikayelerini anlatmaya, çizmeye ve yazmaya teşvik edin.

Son olarak; Çocuklarınıza kitap okuma konusunda daha fazla bilgi edinmeye çalışın. Ayrıca, tecrübelerinizi lütfen yorum yazarak diğer ebeveynler ile paylaşın.

 

En son 25.11.2017 tarihinde güncellendi.

Popüler İsim Kökenleri

  1. Türkçe
  2. Arapça
  3. Farsça
  4. İbranice
  5. Yunanca
  6. Latince
  7. Almanca
  8. Moğolca
  9. Sanskritçe
  10. İngilizce
  11. Fransızca
  12. Bilinmiyor

Yorum Yazın

CaptchaYenile

Aradığınız İsmi Bulamadınız mı?

Blog yazımız aradığınız ismi bulmanıza yardımcı olmadı ise, ve kökenine göre bir isim düşünüyorsanız, en çok tercih edilen Fransızca isimler listemize göz atabilirsiniz.