Bebeğinize İsim Ararken Aklınızda Bulunması Gereken 6 Kriter

Bugüne kadar 679 kişi okudu ve henüz yorum yazılmadı, ilk yorumu siz yazın.

Bebeğiniz için bir isim bulmak bazen çok yorucu ve hatta sinir bozucu olabilir. 

Sizin düşündüğünüz, listelerini yaptığınız isimler bir yana, akrabalarınız ve arkadaşlarınız da size yüzlerce öneride bulunacaktır. Hatta bu nedenle, bazıları ile aranızda dargınlıklar olacaktır.

Aslında, bebeğiniz için isim bulmanın doğru veya yanlış yolu, kriterleri vs. yoktur. En önemlisi, sizin beğendiğiniz bir ismi seçmektir. Bu nedenle, aşağıda sıralanan kriterler sadece "aklınızda bulunsun" türündendir.

1. Ses ve Kafiye

Çocuğunuzu çağırdığınızda çıkan sesi düşünün. Nasıl? Kulağınıza güzel mi geliyor? Yoksa zor veya tatsız mı? Soyadı ile deneyin. Şimdi nasıl?

Bazı ebeveynler, uzun isimlerin kısa soyadlar ile uyumlu olacağını düşünürken, bazıları tam tersini düşünür. Yine bazı insanlar, ünlü harfle başlayan bir soyadı, yine bir ünlü harfle başlayan isim ile birleştirilmesinin pek de parlak bir fikir olmadığını düşünürler.

Ayrıca, soyad ile kafiyeli olan isimler aramak da çok parlak bir fikir olmayabilir. Mesela: "Olgun Portakal", "Eser Geçer", "Yener Yenilmez" gibi. İleri yaşlarda, isminden dolayı çocuğuyla dalga geçilmesini kim ister ki?

Not: Özellikle kız isimleri için "ses" daha önemli olabilir.

2. İsmin Benzersiz olması

Birçok ebeveyn çocuğunu herkesten ayıran benzersiz ve değişik bir isim bulmak ister. Fakat bu durum, çocuğunuza olağan dışı, istenmeyen bir ilgiyi de beraberinde getirebilir. Veya benzersiz fakat söylemesi oldukça zor bir isim için çocuğunuzun sürekli düzeltme yaptığını düşünün.

3. İsmin Anlamı

Düşündüğünüz isimler için bir liste yaptıktan sonra, internet bağlantısı olan bir telefon veya bilgisayar ile anlamlarını araştırmak oldukça kolaydır. Güzel tarafı ise, bazı isimleri listeden çıkarmak için iyi bir bahanedir.

4. Ad ve Soyadın Baş Harfleri 

Bulduğunuz isim veya isimler ile soyadı bir arada yazın ve baş harflerini çekin. Ortaya komik veya dalga geçilebilecek bir kelime çıkmadığından emin olun. Örnek olarak; "Ziya Ilgın Tekin", "İlter Taşkın" gibi.

5. Yaşayan Bir İsim

Unutulmamalıdır ki, çocuğunuz bu isim ile bir ömür yaşayacak. Yani bebek olarak kalacağı süre hayatının sadece bir bölümü. Sevimli bir bebeğe veya küçük bir çocuğa, "Miniş", "Pamuk", "Güllü"... tamam. Bir de çocuğunuzun büyüdüğünü ve bir iş görüşmesine gittiğini düşünün.

6. Kimse Üzülmesin

Aile büyükleri, büyükanne veya büyükbabanın adının çocuğunuza verilmesi için ısrarcı olabilirler. Özellikle de erkek isimleri için daha da ısrarlı olunabilir. Bu durumda en iyi yol, beğendiğiniz ismi "ilk isim" olarak, diğer aile ismini ise "ikinci isim" olarak kullanabilirsiniz. Veya tam tersi...

Sizin aklınızda farklı kriterler varsa, yorumlarda paylaşabilirsiniz.

En son 13.03.2018 tarihinde güncellendi.

Popüler İsim Kökenleri

  1. Türkçe
  2. Arapça
  3. Farsça
  4. İbranice
  5. Yunanca
  6. Latince
  7. Almanca
  8. Moğolca
  9. Sanskritçe
  10. İngilizce
  11. Fransızca
  12. Bilinmiyor

Yorum Yazın

CaptchaYenile

Aradığınız İsmi Bulamadınız mı?

Blog yazımız aradığınız ismi bulmanıza yardımcı olmadı ise, ve kökenine göre bir isim düşünüyorsanız, en çok tercih edilen Fransızca isimler listemize göz atabilirsiniz.