İsimlerin Anlamları Neden Önemlidir?

Bugüne kadar 751 kişi okudu ve 1 yorum yazıldı.

Doğacak olan bebeğinize isim seçmek oldukça zor bir görevdir. Popüler isimler, kökenlerine göre isimler, ismin telafuzu, aile büyüklerinin isimleri gibi birçok kriteri göz önünde bulundurmanız gerekir. Ancak, bu kriterlerden en önemlisi şüphesiz seçtiğiniz ismin anlamıdır.

Kendi isminizin popülerliğini (özellikle aynı isimde ünlüleri), kökenini, aile büyüklerinden birine ait olup olmadığını araştırmışsınızdır. İşte, anne-babalar bir ismi sadece beğendikleri veya popüler olduğu için seçseler dahi, bir gün çocuğunuz benim ismimin anlamı nedir? sorusunu soracaktır. Örnek olarak, Avzem ismi oldukça hoş ve popüler bir isim olabilir. Çocuğunuzun isminin anlamını araştırdığını düşünün; Bazı kaynaklarda anlamını, Toka, kopça. Yenilgiyi kabul eden bazı kaynaklarda ise Pınar, kaynak olarak bulacaktır. Bu çelişki, isimlerin genellikle farklı dillerden türeyerek, farklı biçim ve anlamlara bürünmesinden kaynaklanır. En güzeli çocuğunuzu bu tür şüphelere düşürmemektir.

Son yıllarda, anne-babaların bebeklerine benzersiz ve özgün isimler verme eğilimi oldukça yüksektir. İşte, birazda bu sebeple isimler ve anlamları oldukça karmaşık hale gelmiştir. Özgün veya benzersiz olduğu düşünülen, Avzem, Esila, Aymira, Larin gibi birçok isim, anlamı, kökeni yeteri kadar araştırılmadan, veya bu isimlere yanlış anlamlar yükleyen bazı kaynaklar yüzünden maalesef göz bebeklerimize isim olarak verilmektedir.

Bebeklerimize isim verirken başvurduğumuz diğer bir yol ise; Aile büyüklerinin isimlerini kullanmaktır. Bu, önceki kuşaklara bağlanmak, o kişilerin isimlerini aile içinde değerli kılmak için mükemmel bir yol olabilir. Atalarımızın isimlerini (o ismi beğeniyor ve de güzel bir anlamı var ise)  çocuklarımıza vermek, onların isimlerini gelecek kuşaklara da ileterek onları onurlandırmak, her zaman güzel bir düşüncedir. Ayrıca, bu isimlerin dilimize daha fazla yerleşmiş ve anlamları konusunda tartışmaya artık gerek kalmamış olması en önemli artılarıdır.

Hiç şüphesiz, bir kişinin karakteri onun adından daha önemli olsada adların anlamları da önemlidir. Bu yüzden herhangi bir adı seçmeden önce, o isimin anlamı çok iyi araştırın. Akıllıca bir isim seçtiğinizden, doğru anlamını bulduğunuzdan ve bu ismi anlamı için sevdiğinizden emin olun.

İsimlerin anlamlarının ne kadar önemli olduğunu hatırlatmaya çalıştık. Sizlerde, bebeğiniz için seçtiğiniz ismi ve nedenini yorum yazarak paylaşabilirsiniz.

En son 12.03.2018 tarihinde güncellendi.

Popüler İsim Kökenleri

  1. Türkçe
  2. Arapça
  3. Farsça
  4. İbranice
  5. Yunanca
  6. Latince
  7. Almanca
  8. Moğolca
  9. Sanskritçe
  10. İngilizce
  11. Fransızca
  12. Bilinmiyor

Yorumlar

  1. Pervin diyor ki;

    Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş.

    12.03.2018

Yorum Yazın

CaptchaYenile

Aradığınız İsmi Bulamadınız mı?

Blog yazımız aradığınız ismi bulmanıza yardımcı olmadı ise, ve kökenine göre bir isim düşünüyorsanız, en çok tercih edilen Fransızca isimler listemize göz atabilirsiniz.